Kreativa UF-företag i Eksjö

Fler bilder

Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.

Årets UF-företag tillverkar, marknadsför och säljer bruksföremål, inredningsdetaljer och kläder. Kreativiteten flödar och företagen erbjuder ett brett utbud av hållbara och användbara produkter.
Det som utmärker UF-året 2020/2021 är avsaknaden av försäljningsytor, på grund av pandemin.
- Normalt sett är UF-mässan, Eksjö julmarknad och andra aktiviteter i centrum bra tillfällen att visa upp produkter och möta kunder. För oss finns inget sånt, konstaterar Victor Garnå, vd i Keep Cold UF. Tillsammans med Adrian Nilsson och Ali Al-ziyadi tillverkar han handsydda drickakylare. Materialet är ett värmeisolerande lättviktstyg som i skolans slöjdsal förvandlas till figursydda höljen med perfekt passform för drickaburken och som dessutom ger ett behagligt grepp. 

- Vår huvudmålgrupp är aktiva personer som enkelt vill kunna ta med sig en kyld dricka ut på en aktivitet eller till gymmet. Vi ville ha en unik produkt som ingen annan tillverkar, förklarar grabbarna.

Att de skulle driva UF-företag var ingen överraskning, på Ekonomiprogrammet i Eksjö är det en obligatorisk del av undervisningen i årskurs tre. Det som däremot förvånade grabbarna var att det var mer arbete än de räknat med.
- Förutom processen kring affärsidén och tillverkning med prototyp och modeller ingår många andra moment, allt från affärsplaner till marknadsföring och ekonomi. Det är ett stort ansvar att driva UF-företag, men när man väl kommer in i det är det väldigt stimulerande, konstaterar Ali, som är ekonomiansvarig i företaget.

Distansundervisning
Att en stor del av undervisningen under läsåret skett på distans är ytterligare en skillnad för årets UF-företagare. 
- Det har varit en utmaning att hålla engagemanget uppe när vi inte träffats. Vi har haft möjlighet att ses på skolan en gång i veckan, men det blir inte samma sak. Man behöver leva med sitt företag nästan hela tiden, säger Adrian, marknadsansvarig.

Just marknadsföringen är den som tagit mest stryk av pandemin, då företag inte kunnat synas på samma sätt som ett normalt år.
- När vi inte kan förlita oss på fasta försäljningstillfällen får vi jobba på andra sätt. Som att sälja till familj och vänner och att mera manuellt leta kunder och pitcha vår idé i olika sammanhang.
Är du nyfiken på Keep Cold UF:s produkt?
Kika in på https://www.yourvismawebsite.com/keep-cold-uf

Remade Vintage
Remade Vintage UF köper in kläder på second hand och skapar en egen unik design genom bland annat målning, blekning och färgning. Företaget drivs av Oliver Kinberg, Jonna Johansson och Jacob Mårtensson som gillar att skapa och producerar egna kreativa produkter. Att veta vad kunderna vill ha och att få produkterna sålda är den stora utmaningen tycker trion. Däremot är de övertygade om att de kommer att ha nytta av erfarenheterna från UF längre fram i livet.  
- Vi tror att vi kommer ha nytt av a
nsvarstagande, planering, marknadsföring och att arbeta med de ekonomiska förutsättningarna man har när man driver ett företag, säger de.  

Trays UF
Trays UF drivs av Rut Nelzén, Jonathan Ekman och Ida Edvardsson. Av träspill som är oanvändbart för företagen tillverkar de triangelformade brickor. Tillsammans med Detailz UF var Trays UF ett av de företag från Eksjö som gick vidare i tävlingen Årets UF. Bland 400 tävlande placerade sig företagen i topp 16!
-
Det roligaste med att driva UF har varit att få mycket nya lärdomar och erfarenheter om företagande. Dessutom tycker vi att det är roligt att göra något som sticker ut från det vanliga skolarbetet och UF i sig är även väldigt varierande arbete vilket gör vardagen något roligare! UF öppnar upp många nya möjligheter för oss som personer och som företag. Man skapar nya kontakter och får möta nya människor, säger trion.

Delägarna i Trays UF ser UF som en bra skola inför ett eventuellt företagande i framtiden. Men även erfarenheter inom ansvarstagande, problemlösning och samarbetsförmåga är något som de tar med sig in i framtiden.  

Den digitala pedagogen
För UF-läraren Pernilla Andersson har pandemiläsåret krävt nya arbetssätt. 
- Jag har länge använt digitala verktyg så för mig har det nog gått förhållandevis smidigt. Mycket av mitt material finns på film och jag har fått göra lite crazy grejer för mig själv framför kameran. Jag är van att använda sociala medier och de kanaler där eleverna finns, men det är ännu viktigare nu. Att peppa och hålla engagemanget upp hos alla har nog varit det svåraste. Även att bedöma vem som gör vad, när man inte är med och kan kika över axeln, säger Pernilla. 

Efter många års erfarenhet av UF-företagande har hon sett hundratals elever växa och utvecklas genom Ung Företagsamhet.
- Man söker inte Ekonomiprogrammet om man inte har ett visst driv. Men genom UF har jag sett åtskilliga elever tvingas ut ur sin blyghet, lämna trygghetszonen och inse att de klarar mer än de tror. Alla växer och förändras under det här året! Det finns ingen annan del av läroplanen där man tvingas ta kontakt med okända människor i form av leverantörer och kunder, lär sig skriva ett brev eller ringa ett telefonsamtal. Genom UF betalar många sin första faktura och skapar sitt första egna bankkonto.

Den som inte valt Ekonomiprogrammet kan skapa Ung företagsamhet genom det valbara individuella valet ”Entreprenörskap”. I år driver Pernilla Andersson och Elin Hjortstam den individuella valet, där två företag jobbar med UF i kursen.

Hela listan med UF-företag i Eksjö. Kika in på deras hemsidor eller instagramkonton och beställ gärna företagens produkter!

Detailz UF - inredning av återanvänt material från lokala företag
PlantMe UF - gåvokort av frön återvunnet papper som kan planteras och gro

Trays UF - triangelformade brickor av träspill
Kalasglas UF - graverade motiv på begagnade glasplattor
Bright Light Design UF - ljusstakar i betong
Bamboo Design UF - nedbrytbara  skålar av kokosnötter & sugrör från bambu.
Keep Cold UF - dryckeskylare av neonprentyg
Remade Vintage UF - egendesignade kläder av second hand
Green Pen UF
-  blyertpenna av tidningspapper med frö på toppen så stumpen kan planteras   
Din Skål UF
- skålar av återvunna tidningar
Loop UF
- inredning av återvunna trävaror
WIS Customs UF
- nya designer av jeans från second hand