Lokalproducerat från Högeberg

Fler bilder

Fakta

Är du intresserad av att köpa kött/korv från Högeberg?
Kontakta Anders på 070-6583819

Att äta livsmedel som producerats lokalt tilltalar allt fler och på många matbord i regionen har kött och korv från Högebergs gård blivit ett självklart inslag. Anders och Maria Larsson som driver gården är nöjda så länge svensken köper svenskt kött, men genom direktförsäljningen från gården får de tillfälle att möta konsumenten.

Varje år föds drygt 2100 grisar på gården Högeberg utanför Ingatorp. De allra flesta skickas efter ett tre månader vidare till nästa anhalt i suggringen. De grisar som av olika anledningar fått en tuff start i livet, kanske väger lite för lite eller klarat sig sämre i konkurrensen i syskonskaran, stannar kvar på gården. I en avdelning med ströade boxar får de förutom fri tillgång till mat lite extra omsorg. Att de mår gott syns inte minst på tillväxtkurvorna.

– På bara några veckor har de vuxit i kapp, berättar Anders, som 2010 testade idén att från dessa grisar sälja köttlådor direkt till konsument. Trots att han i princip inte har marknadsfört sig alls (hemsida är på gång nu!) är efterfrågan stor.

Köttet styckas och vakuumförpackas i Brantestad och levereras till dörren efter beställning. Numera körs en viss procent av köttet till Hugos Chark i Örserum och förvandlas till isterband, ölkorv, medvurst, wienerkorv och prinskorv. Korvförsäljningen sker dels på marknader och men också direkt till restauranger. I veckan serverades Högebergs isterband exempelvis på Stjernbergs Skafferi i Mariannelund. I kylen i Högeberg finns alltid ett litet korvlager för de kunder som hör av sig direkt till gården.

– Kött- och korvförsäljningen är fortfarande en väldigt liten del av verksamheten, kanske 50 grisar per år. Men det är fantastiskt roligt att sälja direkt till konsumenten, säger Anders, som till sommaren funderar på att sätta upp en kyldisk med självbetjäning vid vägen. I de mer långsiktiga drömmarna finns en gårdsbutik.

På gården finns förutom grisarna ett 40-tal dikor i lösdriftstall, men i dagsläget säljs inget nötkött direkt till konsument.

– Det kanske kommer i framtiden, det skulle kunna vara ytterligare ett ben att stå på. Grisbranschen är känslig. Just nu är efterfrågan på svensk fläskkött liten eftersom den utländska marknaden, med helt andra djurskyddslagar, kan sälja billigare kött, säger Anders. Efter många år i branschen är han luttrad. Han hoppas dock att fler svenskar ska inse värdet av att äta svenskt kött.
– Oavsett vad som händer kommer det alltid att finnas grisar på Högeberg.