Mariannelunds bio blir digital

Nu har Mariannelunds bio visat sin sista analoga film. Biografen ska digitaliseras och med den nya tekniken kan man visa både fler och nyare filmer på vita duken.

Mariannelunds biograf är en av Sveriges äldsta som fortfarande är i bruk. Den är också en av de allra minsta som fått bidrag till digitalisering av Svenska Filminstitutet.

- Det är främst tack vare Emilkraftens projekt Barnfilmbyn Mariannelund och planerna på att skapa ett nationellt barnfilmcentrum som den här ansökan gick igenom, konstaterar Ulf Hellberg, vd på Videvox.
Att hans hjärta klappar lite extra för den anrika bion i Mariannelund är kanske inte så konstigt. Den var ett av hans första projekt i branschen på 1970-talet.
- Bion var dödsdömd och i dålig kondition när vi med ungdomlig entusiasm vi bestämde oss för att bygga nytt maskinrum på läktaren och rädda bion, säger Hellberg, märkbart nöjd över att få vara med och rädda bion igen. Utan digitaliseringen hade Mariannelund tvingats avveckla bioverksamheten.
Med den digitala tekniken man nu i stället växla upp och planera för framtiden.

- Vi räknar med att kunna visa betydligt nyare filmer nu när vi inte behöver vara med och slåss om den begränsade analoga upplagan. Eftersom utbudet och bredden också är större kan vi plocka ihop ett program som passar vår publik, säger Ulf Hellberg som tillsammans med bioföreståndaren Gunnar Sand, Emilkraften och den lokala biopubliken ser fram emot bions utveckling.

Den tekniska utrustningen öppnar också dörren för att göra bion till en samlingslokal med bredare verksamhet. 

Följ gärna Mariannelunds bio på facebook.