Mias goda – gör gott för många

Fler bilder

Fakta

Fakta Marie Grahn
Född: i Bruzaholm, men uppvuxen i Mönsterås
Hemvändare: flyttade till Eksjö 1997, numera adress Rosenö, norr om stan.
Familj: maken Bobby och två döttrar, 8 och 18 år.
Motto: Kunskap är inte svår att bära!

Trots att Marie Grahn har jobbat inom såväl industri som arbetsmarknad och försäljning finns det en tydlig röd tråd genom alla hennes yrkesval.
"Jag jobbar med människor", konstaterar Marie, som nu vill skapa Eksjös mysigaste butik tillsammans med andra.

Längtan efter att utvecklas har tagit henne från sågverk och industri till arbetsmarknadsfrågor och bemanning - och tillbaka till sågverksbranschen. Hon har tävlat SM i Strongwoman, har egen tatueringsstudio och ett växande hobbyföretag inom mathantverk.

Nyfiken
Marie Grahn räds varken nya arenor, uppgifter eller sammanhang. Hon ser möjligheter överallt och är en förebild när det gäller att  skaffa sig ny kunskap och våga byta bana.
- Jag är nyfiken och tar alla chanser lära mig nya saker. Dessutom har jag svårt att se en bra idé flyga förbi utan att fånga den, säger Marie.  
För några år sedan var hon på vippen att köpa en kokosbollsmaskin men landande i stället i ett eget recept för skumtoppar. En smaksuccé i vanilj och saffran som vid det här laget tillverkats i tusental hemma i familjens hem, vid Rosjön utanför Eksjö.

Drömmen om ett varuhus
- Jag är impulsiv. Dessutom är jag tävlingsmänniska och vill alltid prestera så bra jag kan. Jag vill inte vara den som står kvar när tåget har gått, jag är hellre den som kör loket, den som vågade testa. Jag har länge drömt om ett stort varuhus i Eksjö, det är så många saker som saknas i vår stad, säger Marie som i fjol hade tät kontakt med en av landets största kedjor för en outlet i Eksjö.
Satsningen föll inte på plats då, men drömmen finns kvar. Och i stället för att vänta gör Marie andra saker. Handspritsade skumtoppar doppade i choklad, till exempel. Därutöver rostar hon en populär proteinrik müsli och bakar eftertraktade småbröd på beställning. Numera säljer hon också stora mängder smaksatt kaffe och te. Två av te-leverantörerna ser till att delar av inköpssumman går till utsatta barn i Indien och kvinnor i Sri Lanka.
- Det känns fint att kunna göra nytta både här och på andra sidan jordklotet, säger Marie.
Hon är noga med att produkterna i butiken inte redan ska finnas i stan. Och att allt är rena produkter med schyssta ingredienser som gör gott för kroppen. Kunderna finns i bekantskapskretsen, på Facebook och på REKO i Eksjö och grannkommunerna. All produktion och paketering har hittills gjorts hemma i Rosenö, många av varorna har också levererats hem till kunderna.

Tar vara på dygnet
Vi möts på lunchrasten. Marie har för en stund lämnat Eksjö Industri, där hon jobbar heltid som arbetsledare. En av de frågor som måste ställas är om Marie möjligtvis har fler timmar på dygnet än andra?
- Haha, nej, men jag tar vara på livet. Jag ser aldrig på tv och har byggt mitt fort hemma så att jag kan träna, tatuera, baka och utveckla företaget samtidigt som jag finns tillgänglig för min familj. Det är mitt happy place! Jag är entreprenör och säljare och ja, det går bra för mig! Nu börjar jag bli trångbodd, konstaterar Marie, som för ett par månader sedan fick tips om den lediga lokalen med adress Stockholmsvägen 7C (bredvid Gulfmacken, ett par mintuers promenad från Willysparkeringen).
- Jag åkte och kollade. Dagen därpå skrev jag kontrakt! Det ska bli Eksjös mysigaste butik, den kommer att dofta godisaffär och bli en varm, mysig miljö med musik och sittplatser där man kan komma in och handla, ta en kopp kaffe och prata en stund, säger Marie, och påminner om att hon strax måste tillbaka till kollegorna på husfabrikens sågverk.

Meningsfullt sammanhang
Några planer på att lämna sin anställning på Eksjö Industri har hon inte.
- Jag trivs jättebra där jag är, och ser min framtid på Eksjö Industri. Jag behöver inte själv arbeta heltid i en verksamhet för att äga och driva den. Inledningsvis kommer jag att få hjälp av en kompis och av min mamma, men jag tror att det finns många som kan tänka sig att bidra med sin tid i ett meningsfullt och socialt sammanhang, som vill känna sig delaktiga och viktiga, både i verksamheten och för kunderna. I dagarna skruvades företagsnamnet ”Mias goda” upp på fasaden och på insidan har återanvända lastpallar och kabeltrummor förvandlats till rustik butiksinredning. Trälådorna har Marie skruvat ihop av spillvirke hon köpt på jobbet.

Öppningshelg
Helgen den 25-26 mars slår portarna upp med fina erbjudanden, provsmakningar och goodiebags. Därefter kommer butiken att vara öppen onsdag-fredag eftermiddag samt lördagar.
- Fredagskvällarna och lördagarna är mina, säger Marie, som förutom egna produkter bland annat kommer att sälja vaktelägg, smycken, honung, must och annat från lokala producenter.
- Utbudet utökas hela tiden, jag hoppas att fler lokala hantverkare ansluter och vill sälja sina produkter. Vi är många som behöver försäljningskanaler, en butik med saluhallskänsla och fokus på mathantverket. Jag vill knyta människor till mig och samtidigt göra nytta för andra.     

Butiksytan är 32 kvadratmeter och öppettiderna begränsade det vill säga bara en bråkdel av drömmens gigantiska varuhus och ingen dagligvaruhandel.
- Men det är en början, jag tar det i lugn takt, ser var det tar vägen och låter det växa.   

Läs mer på www.miasgoda.nu