Mikael är Årets företagare 2017

Fakta

Motivering:
”Årets företagare i Eksjö kommun 2017 är en person som med kreativitet och problemlösning i fokus levererar högkvalitativa servicetjänster till både små och stora kunder. Med ett gediget hantverkskunnande och en stor portion serviceanda har företagaren utvecklat sitt bolag som vuxit i stadig takt för att idag vara en självklar aktör i Eksjö kommun. Med ett helhjärtat engagemang i sin hembygd bidrar företagaren med både kunskap och tid för att utveckla bygden, skolan och företaget. Själv säger han att han ”kan lite om mycket”. Årets företagare 2017 i Eksjö kommun är Mikael Wiktorsson på Mariannelunds Maskin och reparationsverkstad.”

Priset delas ut av Företagarna och Eksjö kommun.

Årets företagare är det mest prestigefyllda priset på Eksjö kommuns näringslivsgala. I år gick priset till Mikael Wiktorsson, som sedan 1998 driver Mariannelunds Maskin och reparationsverkstad.

Mikael Wiktorsson jobbade som maskinbearbetare, montör och svetsare på Söderhamn-Erikssons  Remillverkstad, när han på 1990-talet började umgås med tanken på att starta eget.  
– Jag hade en del idéer om hur man kunde göra förbättringar inom underhåll och tillverkning, säger Mikael, som fick både tjänstledighet och uppmuntran från sin arbetsgivare och dåvarande ägare PO Stenberg.

Han startade från noll och byggde sakta men säkert upp en kundkrets, genom att besöka och skicka brev till företagskunder i närområdet. I princip alla inkomster investerades i nya verktyg och maskiner och någon särskild lön blev det inte tal om de första fem-sex åren.
– Det var en tuff start, minns Mikael och berättar att de många EU-bidrag och påkostade starta-eget-insatser som gjordes under den här perioden inte gynnade en företagare inom verkstadsindustrin, som lämnat en fast anställning. 
– Jag upplevde att verkstadsindustrin inte var lika intressant som IT-branschen. Däremot hade jag nytta av min envishet och fick stor hjälp av Elisabeth Nilsson på Eksjö 2000 (nuvaranade Eksjö.nu red.anm). 

Specialitet
Företaget erbjuder tjänster inom maskinbearbetning, reparation och förebyggande underhåll och tillverkar också specialmaskiner och specialkonstruktioner samt monterar. En av företagets specialiteter är termisk sprutning/metallisering, som innebär att slitna maskindetaljer, genom en särskild beläggningsprocess, kostnadseffektivt och tidsbesparande kan byggas upp med nytt material.

Stora och små kunder
Eftersom kunderna hela tiden funnits i många olika branscher har företaget aldrig varit särskilt konjunkturkänsligt. Uppdragen och lönsamheten har stadigt gått uppåt och bland kunderna finns bland annat Arla, Ikea, Vida, Wallnäs, Leiab, Söderhamn Eriksson, PSMAB och SAPA. I dag sysselsätter Mariannelunds Maskin och Reparationsverkstad fem personer, varav fyra arbetar i verkstaden och ute på fältet samt en halvtid på kontoret.
– Personalen betyder allt, utan gubbarna hade jag inte kunnat växa, konstaterar Mikael, som inte utesluter att anställa fler medarbetare framöver.
– Finns det bara jobb är det inte omöjligt att vi blir ett par man till. Vi får se hur det utvecklar sig. Jag har valt att växa sakta genom bra jobb och nöjda kunder, säger Mikael, som själv tror att han är en doldis utanför branschen. 
– Jag har aldrig gjort särskilt mycket reklam, förutom inom speedwayen. Ända sedan Filip Hjelmland var liten har jag hjälpt honom med detaljer och maskindelar och nu när han tävlar på elitnivå är det extra kul att vara sponsor.    

Vad betyder det att bli utsedd till Årets företagare?   
– Det är jättepositivt. Självklart betyder det mycket både för mig personligen, för företaget och för mina medarbetare, säger Mikael, som överraskade både sig själv och övriga gäster på näringslivsgalan med att, för en gångs skull, bli helt mållös.
- Jag blev verkligen överraskad, det fanns inte på min kartbild att jag skulle få det här priset. Så här i efterhand känner jag att utmärkelsen gett mig ny energi i företagandet.

Vinnaren utses av Företagarna i Jönköpings län i samarbete med näringslivet och  kommunen. För att kunna få priset måste företagaren, förutom att bli nominerad, uppfylla en rad nationella kriterier. Företaget ska bland annat ha god lönsamhet och företagaren ska visa på att vara extra kreativ och företagsam samt genom ett gott ledarskap vara en god förebild och ambassadör för företagare.