Modern trafikutbildning i Eksjö
Publicerad 11 Oktober 2011
Fler bilder


Fakta
Eksjö Trafikutbildning AB
Antal anställda: 13 personer
Antal elever: Cirka 5000/år
Utbildningsområden: moped, mc, personbil, bil och släp, lastbil och buss samt utbildningar som taxiförarlegitimation, eco-driving och yrkesförarkompetensbevis.
”Skid-car” är en svensk uppfinning som gradvis lyfter bilen från asfalten. På så sätt skapas mindre friktion – det vill säga ”halka”.
I Eksjö finns en av Sveriges modernaste trafikutbildningsplatser. Här kombineras naturliga trafiksituationer med upplevelser som berör.
Längs den 1,2 kilometer långa banan skapar vägskyltar, en parkerad skolbuss, kurvor, korsningar och omkörningssträckor en verklighetstrogen trafikmiljö. Vägen är dubbelt så bred som en normal väg, men när bilen hamnar utanför den streckade linjen befinner den sig teoretiskt sett i diket.
För att eleverna också ska få uppleva hur det känns att volta finns en Volvo S60 monterad på en ställning i kurslokalen. Med en knapptryckning snurrar bilen 180 grader och eleverna hänger upp och ner i sina bälten. Här finns också en krocksläd, där eleverna får känna hur det känns att krocka i en hastighet av sju km/h.
– Det här är upplevelser som inte lämnar någon oberörd – även om det kan verka så på ytan säger Rolf Bogmak, ägare och vd för Eksjö Trafikutbildning AB.
– Förr handlade det här momentet i körkortsutbildningen mest om att kunna häva en sladd. I dag fokuserar vi på insiktslära för att undvika krissituationer.
Tre företag blev ett när Eksjö Trafikutbildningsplats köpte Mörnefälts Trafikskola och Trafikskolan Mitt i stan år 2008. Eksjö Trafikutbildning AB erbjuder nu hela körkortsregistret. Trafikskolan finns vid Österlånggatan och den stora trafikövningsplatsen i Nifsarp. Banan byggdes i nära samarbete med de blivande maskinförarna/anläggningsarbetarna på Nifsarpsskolan.
Med "skid-car"-utrustning för både bil och buss utbildar Eksjö Trafikutbildning körskoleelever från hela landet. Banan används också flitigt av gymnasieeleverna på Nifsarpsskolan.
För mer information www.eksjotrafikutbildning.se
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.