Musikalisk hyllning till Eksjö

Fler bilder

Dans i hotellträdgården, en tur över Eksjö från ovan, vandring genom Gamla stan och ett nostalgiskt besök på systembolaget. Det är några av de musikaliska upplevelser som den färska skivan Trästadskänslor tar med lyssnaren på. Ett lustfyllt projekt signerat hemvändaren Jonas Magnusson med vänner. En kärleksfull hyllning till Eksjö.

Normalt sett skriver han aldrig musik vid pianot. Dessutom skriver han nästan alltid på musik som ska passa bandets stil. När bandet för ungefär ett år sedan tog en paus fick han av en händelse inspiration från en artikel om jazzackord och satte han sig vid pianot i Studio PrioEtt (som för övrigt är granne med familjen Magnussons nybyggda hus i Prästhagen - ett Eksjöhus av modell Priotvå!).

Singel om Lennarts
Utan krav på vers eller refräng började han komponera. På några minuter hade en sång om Lennarts konditori vuxit fram. Singeln Lennarts Konditori och Café har spelats över 30 000 gånger på Spotify. Uppenbarligen är vi många som delar Jonas minnen från det klassiska fiket i hjärtat av Eksjö.
- Under ungdomsåren satt vi här så mycket att vi nästan fick posten eftersänd dit, ler Jonas. 

Hyllning till hemstaden
Precis som många andra valde Jonas att lämna lilla Eksjö för ”den stora världen” efter gymnasiet.
– Längtan iväg byttes snart mot en tacksamhet och en stolthet över vår unika stad, och en insikt om att det inte finns någon motsägelse mellan småstadslivet och att ha världen som sin arena, säger Jonas, som flyttade tillbaka till barndomsstaden 2004. Han jobbar som musiklärare och har bland annat synts i de lokala banden Earl and Dallas och Oakland. Nu hyllar han alltså sin hemstad med en helt unik skiva.

Oredigerat
Efter succén med Lennarts inleddes nämligen ett större projekt tillsammans med kollegan och bildläraren Joacim Lundqvist, som började skriva låttexter om Eksjö. Joacim kommer från Linköping men har ett genuint intresse och en förmåga att fånga upp Eksjös historia och de lokala berättelserna. Därefter har Jonas tonsatt texterna.
- Egentligen skriver jag alltid musiken först och är också lite skadad av strukturer och hur man bör och får göra. Det här är mer oredigerat och väldigt lite censurerat. Känslan har fått styra, berättar Jonas.

Storbandskänsla
Vännerna Lasse Ugarph, Ulf Bergstrand, Matilda Gränne Crommert, Marcus Axelsson och Emilia Staaf medverkar med sång. Resultat blev en skiva med tio spår – och nästan lika många berättelser. Finstämda, roliga och fulla av igenkänning och minnen. Musikaliskt påminner några av dem om det glada 1920-talet, andra för tankarna till en intim jazzkonsert. Ofta känns det som om ett helt storband deltagit i inspelningen. I själva verket spelar Jonas alla instrument själv. De sista inspelningarna av sång har skett på Corona-säkert sätt via mobilteknik.

Soundtrack till hemester
Skivan släpps den 5 juni. Den kommer att finnas på digitala plattformar och, tack vare ett bidrag från Puttes minnesfond, även som CD, med alla texter i ett häfte. Skrivan trycks i 200 exemplar och säljs i lokala butiker samt på Studio Prioetts hemsida.
- Det finns inga kommersiella syften i det här projektet. De butiker som säljer skivan får behålla vinsten.

Projektet påbörjades långt innan Corona-krisen men den nostalgiska hyllningen till staden kommer rätt i tiden, då allt fler får upp ögonen för det som finns i närområdet.
- Vi har en värld i kris som givetvis påverkar även får stad, vi vill att den ska fortsätta leva, säger Jonas, som hoppas att skivan ska fungera både som present och souvenir och att sångerna den ska bli ett soundtrack till sommarens hemester.

I en tid efter Corona drömmer han om att skapa en musikföreställning tillsammans med alla sångarna, där en konferencier lotsar publiken genom olika tidsepoker.

Länkar och mer info hittar du på www.studioprioett.se