Mycket boende för pengarna hos Eksjöbostäder

Fler bilder

Eksjöbostäder har bland de lägsta hyrorna i landet. Det visar en undersökning från Hyresgästföreningen. Samtidigt tillhör Eksjöbostäder de bostadsbolag som satsar mest på underhåll och renovering i hela Sverige.

Landets högsta bostadshyra finns, enligt kartläggningen i Hyresgästföreningens tidning, Hem & Hyra, hos bostadsföretaget Stadsholmen. Bolaget förvaltar hus med stora antikvariska värden i Stockholms stad. Ett uppdrag som till viss del liknar Eksjöbostäders åtagande i trästaden Eksjö. Den stora skillnaden är priset. Medan Stadsholmen toppar listan över värdarna med de högsta hyrorna återfinns Eksjöbostäder på listan med de lägsta hyrorna i landat. Närmare bestämt på plats nummer 13.

Siffrorna som anges är beräknade på en normal trerumslägenhet på 75 kvadratmeter. Eksjöbostäders snitthyra på 4 808 kronor är bara 460 kronor högre än Sveriges absolut billigaste hyra – hos Åselehus i Norrlands inland.

Satsar mest på underhåll
I november förra året publicerade samma tidning en lista på hur mycket de 50 största bostadsbolagen i Sverige satsar på underhåll. Eksjöbostäder fanns, som ett litet bostadsbolag i Småland, inte med på den listan, men eftersom siffrorna presenterades per kvadratmeter är de ändå jämförbara. Listan toppas av Väsbyhem i Upplands-Väsby som 2010 satsade 804 kronor per kvadratmeter på underhåll. På andra plats fanns Familjebo i Stockholm med 311 kronor.

I Eksjöbostäders årsredovisning, som är officiella uppgifter på hemsidan, framgår att bolaget 2010 satsade 30,2 miljoner kronor på underhåll. Med en total boendeyta på 97 000 kvadratmeter hamnar underhållskostnaden på 311 kronor/kvadratmeter, vilket placerar Eksjöbostäder på en delad andraplats! 2011 var motsvarande siffra 328 kronor.

– Resultatet är en bekräftelse på vår affärsidé att ha välskötta fastigheter med anständiga hyror. Hyresgästerna får mycket boende för sina pengar eftersom vi satsar på underhåll och tar upp väldigt små vinster, menar vd, Thorbjörn Hammerth.
Hyreshöjningen för nästa år är redan klar, men enligt överenskommelsen med hyresgästföreningen sker ingen hyresökning alls 2014. Då får Eksjöbostäder utan tvivel en ännu bättre placering på listan.

Hyresgästföreningen
Bengt Ljungberg i Hyresgästföreningen Eksjö har förstås tagit del av undersökningen och konstaterar att de stundtals hårda förhandlingarna gett resultat.
– Många menar att vi inte behöver en hyresgästförening men jag undrar hur hyrorna hade sett ut då, säger Bengt, som själv varit aktiv i styrelsen i över 30 år.
Han menar att de senaste årens prioritering av underhåll är en utveckling i helt rätt riktning.
– Vi hyresgäster har länge tryckt på om att de hyreshöjningar som görs inte ska gå in i kommunkassan, utan tillbaka till hyresgästerna i form av renoveringar. Nu har vi fått en drivande vd som tycker precis som vi. En procent av hyreshöjningen är nu öronmärkt för underhåll.
Den nationella kartläggningen på hyror och underhåll är utan tvekan ett kvitto på att hyresföreningen gjort sitt jobb. Kan styrelsen luta sig tillbaka nu då?
– Nehej, det är ingen risk, svarar Bengt snabbt. Vi fortsätter att arbeta för att hålla hyrorna nere.

Här finns artikeln i Hem & Hyra