Nya unika lägenheter i Mariannelund

Fler bilder

Många minns butik Hem & Bygg i Mariannelund. Den drevs av Rune och Britt-Marie Nilsson, som fortfarande har både fastigheten och företaget kvar – numera med betoningen på hem. Huset har totalrenoverats och byggts om till fyra toppmoderna och helt unika lägenheter. Två av dem är nu besiktigade och inflyttningsklara, de andra två färdigställs under senhösten.

-  Det har varit en lång resa, konstaterar paret Nilsson, som ägnat oräkneliga timmar åt huset sedan 2016. Rune har själv gjort det mesta av snickeriarbetet, det senaste året tillsammans med sonen Joakim. Britt-Marie har stått för det estetiska, skött pappersarbete, målning och hantlangning.

-  Husprojektet har tagit allt vår tid, både i form praktiskt arbete och tankeverksamhet för att hitta bra lösningar. Eftersom vi har gjort det tillsammans och varit väldigt involverade båda två har det bara varit roligt. Det har blivit en livsstil, säger Britt-Marie och tillägger att en av utmaningarna varit att skapa bra planlösningar.  

-          Att bygga helt nytt är förmodligen mycket enklare, men det har varit både roligt och spännande att göra det bästa av husets befintliga ytor och möjligheter.

Resultatet har blivit fyra helt olika och mycket trevliga lägenheter mitt i centrum, med ICA och Furulundsskolan som närmsta grannar. Tre av lägenheterna har ett stort nybyggt burspråk med generöst ljusinsläpp. Alla har egen uteplats eller balkong/terass.

Den största terassen är på hela 40 kvadratmeter med utsikt över takåsarna. Den tillhör den fjärde lägenheten som är en "vindslägenhet" men som börjar med kök, badrum och tvättstuga på andra våningen.

Materialval och färger är tidlösa och klassiska, standarden hög och känslan av omtanke tydlig.
- Vi har byggt så som vi själva skulle vilja bo, säger Rune.

Den största lägenheten, på 140 kvadratmeter, ligger i marknivå och har egen ingång. De övriga tre (ytterligare en i marknivå samt lägenheterna på andra och tredje våningen) nås via det ursprungliga trapphuset som med sin karaktäristiska pärlspont påminner om husets faktiska ålder.

Stommen är från 1904 och huset har genom åren använts till undervisning av blivande länsmän, skrädderi, sportbutik och antikaffär. Eftersom allt från tak till bjälklag är nytt klassas lägenheterna ändå som nybyggda. Alla installationer av el, vatten, avlopp och ventilation är helt nya, liksom samtliga fönster och dörrar.  

Leverantörerna är så långt det är möjligt lokala. Köken har måttbeställts av Pelle Celinder på Mariannelunds Kök & Inredning, Nya Axelssons El har installerat elen, Bröderna Stejdahl har gjort delar av byggjobbet och markarbetena har utförts av Ola Lindahl på Lindahls Gräv och Anläggning. Växterna till gårdsmiljön har levererats av Spakarps plantskola.

Mera info om lägenheterna kommer snart att finnas på www.hem-bygg.se