På språkresa med kollegorna

Fler bilder

  1. Glada språkresenärer på trappan till skolhuset.

2011 blev ett utbildningsår för företagen i Eksjö kommun. Tack vare medel från Europeiska Socialfonden, ESF kunde eksjö.nu genomföra ett kompetensutvecklingsprojekt som bland annat gav 50 medarbetare inom Cellwoodgruppen möjlighet att åka på språkresa.

När näringslivsutvecklare Marie Brask under lågkonjunkturen började kartlägga företagens kompetensbehov visade det sig att utbildningsbehovet, både på bransch- och individnivå var vitt skilda. Företagen efterfrågade allt från ledarskap och språk till tekniska utbildningar och praktisk hantering av en skylift. Behovet låg till grund för en ansökan på 2,9 miljoner som slutligen beviljade av Svenska ESF-rådet. Men vägen dit var varken rak eller enkel.
– Utan näringslivsenheten eksjö.nu och näringslivsutvecklare Marie Brasks initiativ och envishet hade projektet aldrig blivit av, säger Malin Alfredsson, Cellwoodgruppen och tillägger att språkutbildningarna som hennes medarbetare fick del av var både värdefulla och uppskattade.

I grupper om sex-sju personer intensivtränades tyska och engelska i München, London och Canterbury. Någon enstaka for till Nice för att lära sig franska. Samtliga utbildningar hade fokus på respektive lands affärskultur, vilket ledde till en och annan aha-upplevelse.
– Den tyska affärskulturen är mycket aggressivare, mer högljudd och konfliktfylld. Som svensk vill man gärna hitta en gyllene medelväg och en lösning för att kunna sänka priset direkt när kunden börjar vifta med armarna. Men för att betraktas som kompetent i Tyskland bör man istället ta plats och stå på sig innan man till slut kanske ändå når en jämkning, har Söderhamn Erikssons produktchef Anders Wallin lärt sig.

Att få lära sig språket i dess rätta miljö var som väntat både effektivt och roligt.
– Visst kan man lära sig grammatik hemma, men för att få med sig de språkliga detaljerna, de små orden och de specifika uttrycken måste man nog vara på plats och tvingas anpassa sig, tror Anna Karlsson, administratör och planerare på Söderhamn Eriksson i Mariannelund.
Inackorderad hos en pensionerad rektor fick hon extra ”privatlektioner” till både frukost och middag.