Rekordår på Ingarp Träskydd

Aldrig tidigare i företagets snart 50-åriga historia har Ingarp Träskydd varit med om en sådan uppgång som under pandemiåret 2020. I dagarna anställer Ulrik och Ingela Lindgren ytterligare en medarbetare och planerar också för att bygga en ny lager hall.

Med sina 23 medarbetare omsätter Ingarp Träskydd ett normalt år mellan 35-40 miljoner kronor. Bokföringsåret som avslutades i augusti visade en ökning med 20 procent och under hela hösten har varje månad inneburit nya rekordsiffror.

Vi är tacksamma att vi tillhör en fantastisk bransch som bygger på skogsråvara från Sverige, säger Ulrik och berättar att orderböckerna ser bra ut fram till semestern 2021.
Det har gått fyra år sedan han och hans fru Ingela tog över familjeföretaget efter Ingelas föräldrar.  Ett generationsskifte innebär stora kostnader och när pandemin kom i våras var oron förstås stor över vad den skulle innebära.
- Vi köpte på oss extra råvara av bl,a stängselstolpar från Polen, färg med mera och började diskutera kortidspermitteringar med personalen. Men sedan tog utvecklingen en helt annan vändning, konstaterarar Ulrik.

Alla segment ökar 
Från Ingarp levereras ytbehandlat, rötskyddsimpgrenerat och brandskydds impregnerat virke till  byggmarknader, hustillverkare och sågverksindustri både i Sverige och utomlands. Efterfrågan har ökat inom samtliga segment.
- I Holland, som är en av våra stora marknader, jobbar alla hemifrån. Eftersom transporterna fungerar kan man beställa hem varor från nätet och göra fint hemma, i huset och trädgården. Våra färdigmålade produkter har blivit storsäljare, husfabrikerna går bra och även inom  sågverksindustrin finns det fortsatt en stor efterfrågan, konstaterar Ulrik och Ingela, som gläds åt framgångarna, samtidigt som de lider med branscher som drabbats hårt av pandemin. '

Stöttar lokalt näringsliv
Vi är en Eksjöfamilj och är måna om att värna om de verksamheter som finns här och stöttar så mycket vi kan. Vi gör inköp lokalt så långt det är möjligt, säger de.
Till sommarpresent till medarbetarna valdes presentkort på Eksjö Handel, julpresenten kommer från Norrby Ängar och det inställda julbordet ersätts med catering från Eksjö Stadshotell som avnjuts i företagets egna lokaler. 

Anpassningar
I Ingarp sitter kontorspersonalen och och produktionspersonalen numera uppdelad på tre olika ställen för att begränsa eventuell smittspridning och redan i våras infördes både besöks- och reseförbud. Certifikaten, som säkerställer att varorna från Ingarp uppfyller kraven för exempelvis rötskydd, och som normalt sker på plats av utsända kontrollanter från respektive land, genomförs nu via Facetime. Alla övriga externa möten genomförs via Teams, inklusive styrelsemöten inom Svenska Träskyddsföreningen där Ulrik är ordförande. 

Nyanställer och bygger

I dagarna stänger företaget för julledighet Ulrik och Ingela räknar med att välkomna 2021 med ytterligare en medarbetare på anställningslistan. Rekryteringsprocessen pågår och förhoppningen är att anställa ytterligare en kvinnlig medarbetare i produktionen. Resterande personalbehov förväntas täckas med inhyrd personal.  

Parallellt pågår bygglovsprocessen för att utöka lagerutrymmet i Ingarp, där ledningen nu planerar för en ny lager hall på 1600 kvadratmeter.