Sherwin-Williams färgfabrik i Bellö utökar

Fler bilder

När många branscher genomgår sin värsta kris någonsin går stora delar av den småländska träindustrin och dess underleverantörer för högtryck. Hos Sherwin-Williams i Bellö införs nu treskift, man anställer fler medarbetare och planerar för utbyggnad.

I entrén på Sherwin-Williams i Bellö välkomnas medarbetare och besökare av handsprit,febertermometer och regler om att hålla avstånd. Redan i våras införde företaget med amerikanska ägare noggranna rutiner med temperaturkontroller, munskydd och nya riktlinjer för avstånd i matsal och konferensrum.  I övrigt är det inte mycket som påminner om krisen i världen vid Bellens strand på Småländska Höglandet.

Ny erfarenhet
Ända sedan företagsstarten i byns nedlagda mejeri för 53 år sedan har färgfabriken varit bortskämd med stadigt uppåtgående kurvor. Därför blev det minst sagt en ovanlig situation  när omsättningen (som på årsbasis numera ligger på  en och en halv miljard) plötsligt halverades i början av pandemin. I april och maj deltidspermitterades stora delar av personalstyrkan och ledningen planerade för att stänga under semesterperioden, vilket man normalt ej gör.
- Hade du ringt mig då hade du trott att du hamnat hos en begravningsentreprenör, säger Lars Nordgren, vd för Sherwin Williams Sverige, och tillägger att företaget aldrig varit med om något liknande. Han tar med sig erfarenheten av att aldrig ta något för givet och konstaterar med stor tacksamhet att vändningen kom tidigare än någon kunnat ana.

Full gas
- Det blev tvärvändning, order strömmade in och redan i juni var det full gas igen. I stället för att stänga en fabrik för sommarsemester fick vi kalla in så mycket folk vi kunde för att hinna med.  
- De order vi inte fick under våren resulterade i stora behov på en gång och därefter har det bara fortsatt att öka, förklarar Lennart Karlsson, platschef på anläggningen i Bellö.
- Vi har lyckan att ha rätt kunder, sammanfattar Lars och konstaterar att branschen gynnas av att människor som inte kan resa, i stället har tid och råd att investera i sina hem.  
Sherwin-Williams säljer sina färger, lacker och betser till företag som tillverkar möbler, dörrar, fönster, golv, kök- och badrumsinredningar.
- Normalt sett kan det växla lite mellan olika segment men just nu är det övertryck och stor efterfrågan hos alla våra kunder. Just nu har vi så mycket att göra att vi tyvärr inte kan ge den snabba och flexibla service till våra kunder som vi är vana att ge.

Nyanställning och utbyggnad
De senaste månadernas försäljning ligger långt över föregående år och november månad var inget undantag utan var återigen långt över fjolåret.  För att hinna med jobbar nu företaget med att anställa 40 nya medarbetare i Sverige. Hälften av dem med placering i Bellö, där produktionen utökats med ett tredje skift.
- Personalen ställer upp och jobbar övertid och vi levererar så mycket vi kan. Vi stänger inte en enda dag under mellandagarna, kanske jobbar vi till och med någon av helgdagarna, säger Lennart, som nu fortsätter rekryteringen inom arbetsledning, kvalitets- och säkerhetssamordning.
- Våra största problem just nu är att våra omklädningsrum och parkeringar som inte räcker till.  
Dialogen med Eksjö kommuns näringslivsavdelning och samhällsbyggnadssektor pågår och bygglovsprocessen är igång.