Skidfeber i Eksjö med nytt konstsnöspår
Publicerad 25 Februari 2014
Fakta
Priser:
Dagkort: 40 kr
Veckokort: 100 kr
Säsongskort: 500 kr
Trots flera plusgrader och barmark råder det fortfarande längdskidåkningsfeber i Eksjö. Anledningen stavas Eksjö SOK:s nya konstsnöspår, som redan lockat skidåkare från hela södra Sverige. Föreningen räknar med att ha fina spår en bit in i mars.
– Vi har haft en fantastisk tillströmning med folk från första stund. En regnig vardagkväll kan det stå 15 bilar på parkeringen. På lördagarna är det närmare 50. Dessutom ramlar det hela tiden in lovord, säger Johan Aulin, projektledare för konstsnöanläggningen.
Eksjö SOK har under många år drömt om en konstsnöanläggning vid Skidstugan. På pappret har det funnits länge men processen inleddes på allvar så sent som för ett år sedan. En projektgrupp med representanter från föreningen och från Eksjö kommun tillsattes för att titta närmare på de praktiska och ekonomiska förutsättningarna. Kommunen sköt till kapital medan Eksjö SOK tog ansvar för markarbetena. Vecka 29 kunde spaden sättas i jorden.
– Det var snabba puckar, konstaterar Johan Aulin, som nog vågar påstå att detta är ett av Sveriges snabbaste byggen av konstsnöspår. Föreningen redovisade slutligen 2 700 ideella arbetstimmar.
Anläggningen invigdes av Torgny Mogren och i början av januari var snön på plats. Den elljusupplysta slingan är tre kilometer lång och går genom en trevlig terräng som på många sätt påminner Vasaloppet.
– Sträckan är måttligt kuperad och passar den glada motionären, säger Johan och tillägger att man också satsat på att få en bra bredd på snöbädden.
– Med två spår och en skatebädd i mitten känns det aldrig trångt.
Under de första veckorna har klubben tagit emot skidåkare från hela södra Sverige på helgerna. Därmed kan man redan nu se att skidspåret blir en viktig pusselbit i Eksjös strävan efter fler besökare under vinterhalvåret.
– Vi ser ett ökat intresse och ett uppsving över hela skidsverige där alla lopp är fullbokade. Med en bra träningsanläggning som kan erbjuda fina spår oavsett tillgången på natursnö kan vi definitivt sätta Eksjö på kartan.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.