Skogstjänstbolag med bas i Bellö

Fler bilder

Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.

Att Andreas Karlsson från Korsberga skulle blir företagare var egentligen inte planerat. F-skattsedeln var snarare en lösning på den rastlöshet som infann sig när sommaren tog slut och asfaltssäsongen var över.

- Det blev för långtråkigt att gå hela vintern, att sitta stilla är ingenting för mig. Ända sedan jag var liten har jag varit van att hjälpa till och jobba. På mina farföräldrars gård har jag röjt och gallrat så länge jag minns, säger Andreas, som fick tips från ett par kompisar att starta eget och ta egna uppdrag under vinterhalvåret. En av kompisarna driver dessutom driver Liax Jord & Skog, med egna maskiner, och blev redan från start en viktig uppdragsgivare.

Roligare och enklare
-
Sedan 2016 har jag kombinerat asfaltsjobbet på sommarhalvåret med egna uppdrag på vintern. Det har fungerat bra och det var både roligare och enklare än jag trodde att starta företag. Det är varierat och lärorikt och jag träffar väldigt mycket olika människor. Ofta undrar jag varför jag inte gjort det tidigare, säger Andreas, som efter tre år som företagare kom till ett nytt vägskäl i livet.

Vägskälet låg mer specifikt i Bellö och där avtagsvägen slutar fanns ett rött hus med vita knutar och stor trädgård, en hund, ett gäng kaniner och framförallt en Linnea. För ett år sedan lämnade Andreas Vetlanda kommun och flyttade till Linneas paradis i byn Åsen.
- Som sambo kändes de långa arbetsdagarna som asfaltsläggare inte så lockande längre och nu driver jag företaget på heltid. Just nu har jag gott om jobb, framför allt i Åseda, där jag är markgubbe på ett stort fiberprojekt. Jag har också gjort en hel del uppdrag inom röjning, gallring, manuellhuggning och plantering. Skogen ligger mig varmt om hjärtat!

Bellö ligger strategiskt
Nästa steg är att skaffa fler kunder i närområdet.

- Bellö ligger strategiskt, jag har nära till både Eksjö, Vetlanda och Vimmerby. Här finns gott om skogsägare, en del av dem har svårt att själva hinna eller orka utföra allt som ska göras i skogen, säger Andreas som exempelvis hjälper privata skogsägare i kampen mot barkborrar, hugger träd för bättre utsikt och röjer eller gallrar större områden.
- Det kan vara allt från en dag till längre uppdrag, säger Andreas, och betonar att han också rycker in som markgubbe åt entreprenadfirmor i området.

-  Min dröm är att expandera och att på sikt skaffa maskiner och anställda. Men vi tar en sak i taget!

Företaget finns på facebook AK Skogstjänst