SM- medaljör Filip Hjelmland Årets juniorprestation i Eksjö

Fler bilder

  1. Årets kvinnliga prestation, Josefin Klintberg från Eksjö SOK
  2. Årets ambassadör, Pierre Fulke, Eksjö GK

Den unge speedwayåkaren Filip Hjelmland från Mariannelund blev svensk mästare 2014. På årets idrottsgala utsågs han till Årets manliga juniorprestation. Här finns samtliga pristagare.

Han körde fullt både i kvalet och finalen, slog banrekord och avslutade sista säsongen på 85-kubikare som svensk mästare! Med Dackarnas ungdomslag kammade han hem ytterligare en SM-titel och på VM i Polen vann Filip Hjelmland semifinalen och slutade som sjua. På årets idrottsgala tog han, inte helt otippat, hem priset som Årets manliga juniorprestation. Inför årets säsong har Filip har bytt klubb till Elit Vetlanda och står nu inför första säsongen på 500-kubikare. Nya tränaren heter Bo Wirebrand och fysträning får Filip numera tillsammans med orienteringseleverna på Eksjö gymnasium.

För tredje året i ordningen uppmärksammades årets idrottsprestationer på en högtidlig gala med middag, tal, musik och ett par hundra gäster i Olsbergs Arena. Den lokala idrottens och idrottsföreningarnas årsfest hyllar både aktiva idrottare och människor vars ovärderliga engagemang och ideella arbete får föreningslivet att fungera.

För att kunna få pris på galan ska personen antingen bo eller vara aktiv i Eksjö kommun. Bland nomineringarna fanns totalt 18 föreningar representerade, de flesta från Eksjö, men även föreningar som Ormaryds IF, Aneby SK, Hallby IF och Vimmerby MS.

Idrottsgalan genomförs utan dyra artister och påkostade dragplåster.
– Här står de lokala prestationerna i rampljuset. Vi har valt att låter ungdomarna vara med och göra festen i stället, säger Gun Henriksson, Eksjö kommuns fritidsintendent. För den musikaliska inramningen svarade Kulturskolans Soulsting och gruppen Chasing Dreams. Även ljus, ljud, servering och garderob sköttes av ungdomar.

2015 års pristagare är...

Årets Ambassadör
Pierre Fulke, Eksjö GK

Golfspelaren Pierre Fulke är en av Eksjös största idrottare. Fulke är idag golfkommentator och banarkitekt och har en tung meritlista som golfspelare, bland annat tre segrar på Europatouren, en andraplats i matchspels-VM och inte minst seger i Ryder Cup med Europalaget.


Årets kvinnliga prestation
Birgitta Werneskog Ljung, Eksjö GK

Vid sidan av sina uppdrag i Riksidrottsförbundet så skördar Birgitta framgångar även på golfbanan. Efter en spännande tävling som ledde till särspel så kunde hon säkra SM-guldet på Araslöv GK i D50-klassen. Tog även en plats i det svenska EM-laget under sensommaren.


Årets manliga prestation
Calle Bjerkert, Vimmerby MS

Han har tillhört elitskiktet i sin sport under många år och inledde 2014 med en tredjeplats i Stångebroracet. Var sedan med i täten inför sista sträckan i en av Idrottssveriges tuffaste klassiker – Novemberkåsan - där det till slut blev en femteplats i konkurrens med stora delar av världseliten.


Årets kvinnliga juniorprestation
Josefine Klintberg, Eksjö SOK

Under sitt sista juniorår slog Eksjötjejen till med bravur och skördade framgångar under säsongen. Med ett guld i natt-SM samt ytterligare tre SM-silver i D20 elit visade 20-åringen att hon är en av Sveriges mest lovande orienterare.


Årets manliga juniorprestation
Filip Hjelmland, Elit Vetlanda

I konkurrens från hela den svenska ungdomseliten så visade han nerver av stål den här septemberhelgen i Nyköping. Vann heat efter heat och stod till slut som svensk mästare i ungdoms-SM. Blev även åtta i ungdoms-EM och lämnade efter säsongen Dackarna och värvades till Sveriges bästa speedwaylag – Elit Vetlanda.


Årets idrottsledare
Ann-Katrin Larsson, Eksjö Södra IK

Årets ledare är ett föredöme som visar stort engagemang i sin förening där framför allt ungdomarna står i fokus. I ur och skur har hon stått där och lett pass efter pass, år efter år. Under 2014 fick hon också leda Eksjö Södras ungdomslag till sportslig framgång genom seger i ungdoms-DM.


Årets unga idrottsledare
Jonathan Eliasson, Eksjö Fotboll, Höglandets FDK

I tider då det blir allt svårare att rekrytera unga domare så ställde den här rättskiparen upp i alla lägen under 2014. Med hög ambition och stort engagemang satsar han nu på att utbilda sig vidare för att döma på högre nivå.


Årets idrottsförening
Eksjö BK

För drygt ett år sedan bjöds det på en fantastisk inramning och stämning i den här arenan vi befinner oss i just nu. EM-kvalet blev en lyckoträff såväl sportsligt som organisatoriskt och mycket tack vare att hela föreningens styrka ställde upp och bidrog till att det blev en fest att minnas.


Årets Hederspris
Göran Nilsson, Eksjö SOK

När tusentals idrottare invaderar Eksjö stad och när över 750 personer i en funktionärsbas ska styras - då krävs det en trygg person med kunskap, erfarenhet och professionalism längst upp i toppen. Med en meritlista som innehåller bland annat: ledaransvarig för de svenska längdåkarna i olympiska spelen i Nagano, styrelseposter i Svenska skidförbundet och generalsekreterare för O-ringen – så genomfördes den stora orienteringskavlen Tiomila under våren 2014 utan några problem. Den dragspelsälskande 68-åringen är tveklöst kommunens mest framgångsrika ledare.