Rekordmycket order på Smålands Stålgjuteri

Fler bilder

Bröderna Ytterell är fostrade i lagidrotten, vilket också präglar ledarskapet på familjeföretaget Smålands Stålgjuteri. De 32 medarbetarna är alla nyckelspelare. Nuvarande orderingång är historiskt hög och året blir, trots en tuff start på grund av pandemin, nästan all time high!

Precis som i sportsammanhang är inställning och attityd a och o när Smålands Stålgjuteri rekryterar. För att dela företagets värderingar och bolagets strävan efter att uppfattas som nyfikna, lösningsorienterade, kunniga och moderna med fokus på en hållbar utveckling, måste nya medarbetare ha en vilja att lära sig och att vara en del av laget.
- Vi förväntar oss att man är engagerad, gör sin röst hörd och deltar i förbättringsarbetet. Som vd sätter jag gärna ner foten när det behövs men jag petar inte i detaljer. Min erfarenhet är att människor fattar bra beslut om man låter dem ta initiativ, säger Leif Ytterell, och berättar exempelvis att alla grupper själva planerar sitt arbete.

Lång historia
Familjens företagargener sträcker sig tillbaka till brödernas farfar, som startade Holsbyverken en gång i tiden. Pappa Göran blev 1974 delägare i Smålands Stålgjuteri, som tiotalet år tidigare startats av Sixten Rydén, tidigare anställd på Holsbyverken. De tre bröderna Per, Leif och Sven anslöt så småningom en efter en till företaget.
- Jag var sist in för 16 år sedan, säger Leif Ytterell, och berättar att bröderna genom åren roterat på olika roller.  För tre år sedan blev han själv vd, och efterträdde då Per, som numera är marknadschef.
 – Det är berikande både för oss och för företaget. I en ny roll ser man helt nya saker, säger Leif som tror att företagets styrka är flexibilitet och öppenhet.
- Förutom vårt sätt att bemöta personalens behov är vi duktiga på gjutvänlig design och löser kundernas behov!

Bra bredd
I början av 2000-talet var trenden att gjuterierna skulle nischa sig. Vi lyckades aldrig med det, konstaterar Leif och tillägger i nästa andetag att det var en riktig lyckoträff.
Det innebär att dagens kunder finns i alla branscher och att företaget konstruerar, producerar och levererar gjutgods till allt från pumphjul till skogsmaskiner, både till mindre kunder och stora exportföretag. När marknaden sviktar för en bransch, går det oftast bättre för andra.  

Siffrorna stiger, vinster återinvesteras och bolaget fortsätter att utvecklas, både genom nya lokaler, maskiner och kunskap (bland annat genom projektet #Attraktiv industri, som varit mycket uppskattat).

Paus under pandemin
I slutet av 2020 minskade orderingången kraftigt, som en sen effekt av pandemin, vilket gjorde att medarbetarna var korttidspermitterade i november-januari.  
- I februari kom försäljningen i gång igen och i april hade omsättningen fördubblats. Det har hållit i sig och vi har nu en historiskt hög beläggning. Om vi inte hade tappat de första månaderna hade vi passerat vårt omsättningsrekord på 57 miljoner från 2019. Nu är det inte möjligt, men vi får signaler från olika branscher att efterfrågan kommer att bli lika stor nästa år.

Läs mer om Smålands Stålgjuteri på www.smalandsstalgjuteri.se . Där finns också en nyproducerad film om företaget!