Supported Employment – en lyckad väg till jobb

Bernice Holst och Anna Berg

Fler bilder

  1. SE-coacherna Katarina Hagström och Ida Magnusson

Fakta

SE-projektet har som huvudmål att stödja personer som har svårigheter att etablera sig och upprätthålla en anställning på den öppna arbetsmarknaden på grund av funktionshinder, psykisk ohälsa eller missbruksproblematik.

Är du företagare och kan tänka dig att ta emot en rekryteringstjänst? Som arbetsgivare kan det finnas möjlighet att få ett anställningsstöd från arbetsförmedlingen när du anställer deltagare från SE-projektet.

Är du arbetstagare, hör av dig till kommunens SE-coacher för information om hur du kan komma med i SE-projektet. Ett nära samarbete finns med försäkringskassan, arbetsförmedlingen, vården och kommunens öppenvård.

SE-coacher
Eksjö kommun:

Ida Magnusson
0381-361 73

Katarina Hagström
0381-361 79

Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

SE-projektet är en del av HIA – enheten för hälsa, integration och arbete och finansieras av Höglandets samordningsförbund. Grundtanken är att alla människor, även de med olika svårigheter, behövs på den öppna arbetsmarknaden. Allt handlar om att hitta rätt arbetsplats och rätt arbetsuppgifter. Bernice Holst, som kämpat med en stressproblematik sedan tonåren, är ett lysande exempel på att konceptet fungerar.  

– Sedan jag slutade skolan har jag provat en rad olika arbetsplatser. Eftersom jag lätt blir stressad så har jag haft svårt att hitta rätt på arbetsmarknaden, berättar Bernice.  
– Jag brukar säga att om min hjärna skulle kunna alstra energi skulle jag kunna driva hela Eksjö med min tankeverksamhet, ler Bernice, som är imponerande klarsynt och medveten om sina gränser och vad som påverkar hennes mående.

Trygghet
2012 fick Bernice kontakt med Ida Magnusson och Katarina Hagström på SE-projektet som erbjöd stöd och hjälp för att hitta en långsiktig lösning.
­– Visst kan jag tycka att man borde kunna fixa ett jobb på egen hand, men till slut är självförtroendet i botten och för mig har det varit en trygghet och en stor hjälp att ha någon i bakgrunden som stöttar och som förstår min situation, säger Bernice.

2014 fick Bernice anställning på ett bageri och när det lades ned fick hon via Ida och Katarina kontakt med Anna Berg, som precis tagit över Lennarts konditori. För Anna var det ett självklart val att erbjuda en rekryteringstjänst via SE-projektet.
– Här behövs alla. Det spelar ingen roll vem som gör vad. Alla händer är lika värdefulla. Som arbetsgivare väljer jag att se människan, inte eventuella hinder, säger Anna och berättar att hon och Bernice klickade direkt.

Utrymme att utvecklas
– Det kändes jättebra från första stund. Anna ger mig rätt förutsättningar, jag känner mig trygg i min roll samtidigt som jag får utrymme att utvecklas i min egen takt, säger Bernice.
Hennes arbetsuppgifter är i huvudsak att baka kakor, men hon fungerar också som en extra resurs genom att underlätta och hjälpa kollegorna där det behövs.   
– Jag får en lista över vilka kaksorter som ska göras de närmsta dagarna. Jag lägger själv upp mitt arbete och om listan bara inte är alltför lång fungerar det bra. Visst uppstår det stressiga situationer ibland, men i dag kan jag hantera dem utan att klanka ner på mig själv.

Tillgång i bageriet
Anna har fått en ovärderlig tillgång i bageriet. Bernice strålar bland plåtarna. Helt nyligen kom hon tillbaka från sin mammaledighet och den inledande rekryteringstjänsten (som är helt kostnadsfri för arbetsgivaren) har numera övergått i en vanlig anställning.   
– Det var en overklig känsla att underteckna anställningsavtalet, men det känns gott att få en riktig löneutbetalning i stället för ersättning från Försäkringskassan, säger Bernice.
– Trots att psykisk ohälsa är så vanligt, är det fortfarande tabu att prata om att man mår dåligt. För mig har SE-projektet betytt jättemycket och om jag önskar att fler kan få den här möjligheten.

Ida och Katarina på SE-projektet finns i bakgrunden. De sköter alla eventuella myndighetskontakter och om behov av extra stöd skulle uppstå är de aldrig längre bort än ett telefonsamtal.

Läs mer på Höglandets samordningsförbund