Tiden med Katja of Sweden

Fler bilder

Fakta

Utställningen visas på Eksjö museum till och med söndagen den 16 februari.

Öppettider
Tisdag, torsdag och fredag kl. 10- 17
Onsdag kl. 10- 19
Lördag- söndag kl. 11- 15

Katja Geiger var Sveriges första internationellt kända modedesigner. I år skulle hon ha fyllt 100 år. Detta uppmärksammar Eksjö museum med utställningen Min Katja-tid. Tiden syftar på de år som eksjöbon Maria Ljungsten var Katjas närmaste medarbetare.

Katja of Sweden skapade kläder för 1960-talets moderna kvinna. Designen var färgstark och mönsterrik, materialen lättskötta och modellerna bekväma. Med känsla för trender och stor målmedvetenhet utmanade Katja of Sweden dåtidens snäva kvinnoideal och det internationella gensvaret var stort.

- Det största jag var med om var visningen i Paris 1966. Vi åkte med ett helt plan med tio modeller. De bytte om till Katjakläder innan vi landade och gick sedan ned för trappan till väntande journalister från hela världen, berättar Maria.
Med på visningen i Svenskhuset på Champs-Elysée fanns bland andra Ingrid Bergman.

Maria Ljungsten hade utbildat sig på flera design- och modeskolor innan hon fick jobbet som första assistent till Katja Geiger. Så småningom tog hon över ledningen över ateljépersonalen och levde också väldigt nära familjen Geiger.

Det är Marias egna kläder som visas på Eksjö museum fram till den x februari.
- Det har lega i min källare. Den långa stickade klänningen är min personliga favorit. Den påminner mig mycket om en kall lägenhet som vi flyttade till i december 1965, berättade Maria när hon i onsdags kväll visade utställnignen på muséet.

Paret Geiger levde över sina tillgångar och tvingades av skattskäl att flytta utomlands. Maria var den som fick åka fram och tillbaka till Spanien för att få plagg godkända av Katja. Krisen påverkade även Maria, som till slut valde att gå en annan väg, sökte till Lunds universitet, läste till psykolog och flyttade så småningom till Eksjö. 

- Det här är en del av mitt liv och det är väldigt roligt att kläderna som har legat i min källare kan visas upp på muséet, sa Maria, dagen till ära klädd i en svart, brun och vitmönstrad Katjakjol.

Min Katja-tid visas på Eksjö museum till mitten av februari och varje onsdagskväll arrangerar Eksjö museum ett program med koppling till utställningen. Den 5 februari genomförs en modevisning av second hand-kläder med inspiration från Katja of Sweden.