Tove blir vd på Bruzaholms Bruk

Fler bilder

  1. Bruzaholms Bruk

Fakta

Bruzaholms Bruk är ett specialgjuteri för detaljer som är exceptionellt tåliga när det kommer till temperatur respektive slitstyrka. Företaget har cirka 85 medarbetare och är en del av Cellwoodgruppen, där även Cellwood Machinery, Nässjö, ingår.

För första gången på 360 år får Bruzaholms Bruk en kvinnlig vd. Tove Frisk, som sedan 2019 är HR-ansvarig på företaget, tar över stafettpinnen efter Lars Alfredsson den 1 februari.

- Det känns verkligen jätteroligt och spännande. Det är en stor ära att efterträda Lars, som har så mycket erfarenhet, säger Tove.  
- Den här resan ska vi fortsätta tillsammans här på bruket. Jag känner mig trygg med laguppställningen och ledningsgruppen, det känns stabilt.    

Tove bor tillsammans med sin familj i Eksjö. Hon har en examen från Stockholms universitet med inriktning på personal- och arbetslivsfrågor och har tidigare arbetat som HR-chef på Söderhamn Eriksson, som då var en del av Cellwoodgruppen, och hos börsnoterade fönstertillverkaren Inwido.

Mäktigt
Bruzholms Bruk är med sina drygt 360 år ett av landets äldsta företag, vars historia numera finns presenterad både på Utbildningsradions produktion ”Samtiden – berättelser ut svensk näringslivshistoria” och i Storytels serie ”Historien om ett företag”.
- Det känns mäktigt att vi som jobbar här i dag är en del av det här företagets långa historia. Många före oss har traskat på den här marken, fram tills för bara 60 år sedan var det nästan bara män. Målet är att fortsätta att förvalta, att värna om verksamheten och jobben så att många efter oss ska kunna fortsätta att arbeta här.  

Hur skulle du beskriva ditt ledarskap?
- Jag tror på teamet och att det är mångas muskler som drar oss framåt. Vi ska vara ett tryggt team, som också ska leverera. Då måste uppgiften vara tydlig. Det gör det lättare att vara kreativ och att våga prova nytt – även om det blir fel ibland, säger Tove.

Lefvert blir styrelseordförande
I samband med vd-bytet får Bruzaholms Bruk också en ny styrelseordförande. Henrik Lefvert, som kommer att fortsätta som vd på Cellwood Machinery Nässjö, tar över efter Christer Davidsson.
- Det känns både roligt och inspirerande. Det är ett stort förtroende, säger Henrik Lefvert, som blir arbetande styrelseordförande på det anrika bruket.
- I praktiken innebär det att jag kommer att vara lite mer engagerad och finnas tillgänglig framför allt som ett stöd inom marknad, internationella affärer och ledarskap, säger han.