Trädgårdstjänster som gör skillnad

Fler bilder

Hon erbjuder allt från trädgårdsarbete till julstädning - och levererar gärna insatserna med ett leende på läpparna och extra omtanke om kunden. ”Jag vill göra skillnad”, säger Pernilla Hjalmarsson, som numera titulerar sig egen företagare inom gröna och hushållsnära tjänster. ​

Vi möts i en vacker trädgård hos en av Pernillas stamkunder i Hult. Rabatter ska rensas, buskar beskäras och en grässlänt klippas. Solen och Pernilla skiner i kapp vid den stenlagda muren vid grusgången.
- Jag mår så bra av det här jobbet. Att få vara ute och jobba med kroppen och kunna hjälpa människor som inte själva orkar, kan eller hinner. Det känns meningsfullt, säger Pernilla

Från förskollärare till företagare
Redan för 20 år sedan tog hon tjänstledigt från arbetet som förskollärare för att gå en ettårig trädgårdsutbildning med inriktning på eget företagande. Det skulle dröja många år innan hon sökte ett jobb i branschen och ytterligare några år innan hon startade sitt företag. I mars 2020 registrerades Hjalmarssons Trädgårdstjänst, och knappt ett halvår senare är kalendern i princip fullbokad.   
- Den enda marknadsföring jag gjort är att sätta reklam på bilen, trycka upp visitkort och ta fram en keps med min logga, ler Pernilla, och konstaterar att det finns en stor efterfrågan, inte minst bland äldre.
Nöjda kunder ger fler kunder. Inte sällan leder ett bokat besök till flera nya uppdrag på samma gata.

Så mycket mer
Pernilla erbjuder i huvudsak trädgårdstjänster såsom beskärning, ogräsrensning, plantering och uppröjning i eftersatta trädgårdar.
- Jag får ibland frågan hur jag orkar rensa rabatter hela dagarna, men det här handlar om så mycket mer. Eftersom jag själv planerar mina dagar kan jag vara flexibel och möta kundens behov och vad just den personen tycker är viktigt. Om vårsolen skiner och en kund vill ha hjälp att flytta ut sina trädgårdsmöbler när rabatterna är klara så fixar jag givetvis det när jag ändå är där, säger Pernilla.
I flera fall har hon tagit över ansvaret för trädgården och gör helt enkelt det som behöver göras när det är dags.

Trygghet för kunden
Till vintern hoppas hon på en del snöskottning, mer städning och flyttstädning. Oavsett vad uppdragen handlar om är hon noga med att insatserna utförs enligt kundens önskemål.
- När jag går in i en trädgård eller ett hem är jag gäst där, säger Pernilla och betonar värdet av att vara ensam i företaget.  
- Jag är mitt eget varumärke och eftersom det alltid är jag som kommer lär jag mig hur kunden vill ha det. Samtidigt skapas personliga relationer. Inte minst nu i Coronatider är det många som uppskattar att få prata en stund.

Kunderna finns i Eksjö, Vetlanda och Nässjö kommuner. Pernilla samarbetar med andra företag i branschen och i samband med avancerad plantering rådfrågas Spakarps Plantskola, där också alla växter köps in.

Mer information finns på www.hjalmarssonsträdgårdstjänst.se