Unika bostadsrätter i Eksjö
Publicerad 24 November 2011
Fler bilder


Här, på parkeringen mitt emot Eksjö kyrka, vill Pål och Helena Duner bygga 15 unika bostadsrätter. Huset är något av ett drömprojekt och beskrivs ungefär som "villor på hög". Om allt faller på plats kan byggstart ske nästa sommar.
Eksjöbostäder initierade projektet och gav Pål Dunér uppdraget att rita ett förslag. Han ägnade en hel vinter åt att fånga Eksjös själ i ett nytt hus och resultatet är, enligt arkitekten själv, det bästa han någonsin ritat. När Eksjöbostäder insåg att projektet skulle bli för dyrt att genomföra i egen regi, med krav på offentlig upphandling, gick frågan tillbaka till arkitekten. Kunde han tänka sig att realisera planerna? Efter moget övervägande tackade paret Dunér ja till erbjudandet och har nu drygt ett halvår på sig att undersöka förutsättningarna.
Drömprojekt
– Det här är vårt livs största projekt, det handlar om stora pengar och stora risker. Samtidigt är det en unik möjlighet att utveckla trästaden Eksjö och ett sätt för vårt arkitektkontor att växa, säger Pål Dunér.
I grunden är han byggare, med känsla för smarta och prisvärda lösningar. Om någon ska lyckas med detta sällsynta och arkitektoniskt speciella projekt är det förmodligen han.
– För att överhuvudtaget kunna bygga det här huset måste man våga tänka okonventionellt. För mig är det självklart att använda gammalt tegeltak, för att det är både vackrare och billigare, menar Pål, som också har kanalerna för att hitta byggmaterial till bra priser.
En unik fönsterbåge kan han till och med tillverka själv om leverantören skulle gå bet.
– Ett kommunalt bostadsbolag kan inte jobba så. Vårt personliga engagemang och våra kunskaper gör att vi har större möjligheter att ro det här projektet i hamn utan att kompromissa.
Flexibilitet
Huset är en träkonstruktion så långt ifrån standard och vanliga hus man kan komma. Alla lägenheter (om tre, två eller ett rum och kök) har ljus från tre håll samt balkong, uteplats eller terrass. Fasaden mot gatan har två våningar för att passa in i stadsbilden, medan byggnaden längst in mot gården består av fem våningar.
– Planlösningen är fast, men flexibiliteten är ändå stor, säger Helena Dunér och berättar om möjligheten att slå ihop två mindre lägenheter till en stor. De kök som eventuellt inte färdigställs i inledningsskedet förbereds ändå enligt den ursprungliga planen.
Paret Dunér tittar också på en modell för att kunna erbjuda olika prisnivåer och därmed hålla dörren öppen för olika generationer och plånböcker.
– Vi vill att det ska finnas möjlighet att välja en lägre insats och i stället få högre månadskostnad, säger Helena och betonar att slutfasen i marknadsundersökningen kommer att handla om vad potentiella köpare är beredda att betala för en bostadsrätt i Eksjö.
Under våren vet vi svaret.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.