Unikt IT-spår gör skillnad
Publicerad 27 November 2012
IT-spåret på Campus i12 är en specialkomponerad utbildning för unga med Aspergers syndrom. Utbildningen startade i våras men redan nu kan man se fantastiska resultat. Flera av deltagarna har gått från ett liv i sysslolöshet och låg ersättning från arbetsförmedling/försäkringskassan till att bli studenter med gymnasiebetyg, högskolepoäng och siktet inställt på ett jobb i IT-branschen!
Personer med Aspergers syndrom har i regel problem med det sociala samspelet samt ett stort behov av fasta rutiner och bekanta miljöer. Därför har de, trots stora kunskaper och god förmåga att lära nya saker, svårt att fungera i en traditionell skola. På Höglandet finns ett 50-tal personer med Aspergers syndrom i ålder 19-30 år och för några av dessa har alltså IT-spåret blivit en fullträff.
Vi kan inte träffa studenterna personligen, men verksamhetsledare Lisbeth Wennerholm berättar om ungdomar som aldrig fått tillräckligt mycket lugn och ro i skolan för att kunna visa vad de kan. Efter ett drygt halvår på IT-spåret, där man läser ett ämne i taget och alltid befinner sig på samma plats med samma lärare, har deras specialintresse för IT fått blomma ut.
– Många har fått en helt ny syn på sig själva och vågar nu tro på att de också kan börja jobba och betala skatt, vilket är en enorm vinst, både för den enskilde individen och för samhället, menar Lisbeth.
Kjell Robertssons är en av två lärare på IT-spåret.
– Det finns många som jag inte kan lära någonting eftersom de redan kan allt som ingår i teknikprogrammets IT-kurser. Här kan de få en examen och en tro på att de har en fantastisk potential, bara förutsättningarna är rätt, säger Kjell.
Hans kollega, Andreas Carlsson, undervisar på högskolenivå och i förlängningen är tanken att studenterna, i samma miljö och med lärarna som mentorer, kan söka sig vidare på distanskurser via andra högskolor. I en bransch som IT är det också helt realistiskt att sitta i en miljö som fungerar och ta emot och utföra jobb åt en arbetsgivare.
Europeiska socialfonden som delfinansierar projektet har redan uppmanat Campus i12 att förlänga projektet och intresset från övriga delar av landet är stort.
– Vi är en modellskola på det här området. Förhoppningen är att vi ska kunna erbjuda även studenter utanför Höglandet den här utbildningen, genom nationellt intag eller genom systerskolor ute i landet, säger Lisbeth Wennerholm.
För mer information www.campusi12.se
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
Frida Sherdén och Oskar Lindholm är Årets företagare i Eksjö kommun. De hyllades tillsammans med en rad andra pristagare i samband med fredagens dialoglunch på Eksjö stadshotell. Här hittar du samtliga pristagarna samt motiveringar.
I höst får tusentals elever på svenska högstadie- och gymnasieskolor möta Försvarsmaktens nyanställda skolinformatörer. Två av dem är placerade på Ing2 i Eksjö.
I år firar Bruzaholms Bruk inte mindre än 360 år! Det moderna specialgjuteriet, med 65 medarbetare och en internationell kundkrets, är därmed ett av Sveriges äldsta industriföretag. Men vägen hit har knappast varit spikrak.
Med en bakgrund som asfaltsläggare är han van att jobba både tunga och långa arbetspass. Firma Andreas Karlsson Skogsjänst har numera sin bas i Bellö och utför uppdrag inom skog och mark, åt såväl privatkunder som företag.