Utökat samarbete inom Cellwoodgruppen
Publicerad 6 Oktober 2011
Fakta
I Cellwoodgruppen ingår förutom Söderhamn Eriksson och Cellwood Machinery även Bruzaholms Bruk och Simson Power Tools.
Med allt fler gemensamma nämnare utökar Söderhamn Eriksson och Cellwood Machinery samarbetet inom koncernen. Sedan 1 september har de båda bolagen en gemensam vd i Henrik Lefvert.
Skälen till förändringen är flera. Söderhamn Eriksson utvecklar och säljer maskiner till sågverksindustrin medan Cellwood Machinery arbetar i huvudsak med utrustning för finfördelning av returpapper till pappersindustrin. I gränslandet mellan bolagen finns potentiell affärsutveckling, bland annat inom hanteringen av flis och pellets. Eftersom många koncerner inom skogsindustrin har både sågverk och pappersbruk rör sig bolagen redan i dag på samma marknader.
– För att stå sig i konkurrensen krävs ständig utveckling. Genom ett nära samarbete, där gemensamma resurser utnyttjas på bästa sätt, får bolagen bättre förutsättningar att växa och utvecklas, säger Henrik.
Sedan 2005 har han varit vd och försäljningschef för Cellwood Machinery, som under den perioden bland annat har etablerat sig i Kina och utvecklat nya affärsområden.
Första månaden på den nya tjänsten har i huvudsak ägnats åt att lära känna organisationen och medarbetarna både i Mariannelund och i Söderhamn. Nu besöker han dotterbolagen.
– Det är mycket nytt och mycket att lära, konstaterar Henrik Lefvert, som ser stora möjligheter med samarbetet inom Cellwoodgruppen.
– Företagen har likartade verksamheter, spännande beröringspunkter och hög kompetens. Vi kan lära mycket av varandra, inte minst inom produktutveckling och marknadsbearbetning, säger han.
Söderhamn Erikssons nuvarande vd Björn Ståhlberg går i pension våren 2012.
Carina Engqvist
Ansvarig utgivare:
Marie Brask
En rad företagare och föreningsmänniskor från Eksjö kommun finns representerade i nationella styrelser. Uppdraget och nätverkandet innebär unika möjlighet att hämta hem kunskap och samtidigt placera ort och verksamhet på kartan. Maria Stejdahl, Eksjö Stadsfest och Lotta Alexandersson, Frendo i Mariannelund och Hultsfred, är två av dem som har nationella uppdrag.
Eksjö Gymnasium har under många år framgångsrikt arbetat med konceptet Ung Företagsamhet, UF. Läsåret 2020/2021 är inget undantag. Just nu drivs 12 UF-företag på skolan, i år med större utmaningar än någonsin.
Under 2021 intensifierar samhällsbyggnadssektorn och näringslivsenheten det gemensamma arbetet mot ett företagsklimat i toppklass. Genom att använda den så kallade Rättviksmodellen är ambitionen är att skapa en bättre relation mellan kommun och företagare.
I dagarna öppnade Kanaljen Konst & Eventmakeri – ett digitalt galleri för konst och konsthantverk skapade av kvinnor i Norden. Kanaljen har sin bas i Mariannelund i Småland, där fysiska events planeras redan till våren.