Världsturnerande utställning visas i Mariannelund

Fler bilder

Fotoutställningen Speak Truth to Power har visats i 20 amerikanska städer och är nu ute på världsturné. Efter Sverigepremiären på Fotografiska i Stockholm har utställningen gått via Norrköping och vidare till Mariannelund, där den visas hela sommaren.

– Vi är väldigt glada att Kaim (Kulturakademin i Mariannelund) lyckades få hit utställningen. Den tar upp frågor som inte bara är angelägna globalt, utan också lokalt. Alla flyktingar som kommer till Mariannelund är ju här just på grund av krig och diskriminering, säger Andreas Bernberg, som är ansvarig för utställningens besök i Mariannelund.

Kerry Kennedy, dotter till Robert F Kennedy, har rest runt i världen och intervjuat 50 av de mest inflytelserika människorättsaktivisterna av vår tid. Intervjuerna blev en bok som 2012 kom ut på svenska. Boken är illustrerad av fotografen Eddie Adams starka personporträtt och det är dessa bilder som nu visas i den före detta Betelkyrkan Mariannelund. Från den plats där församlingen helt nyligen hade sin orgel ler nu Dalai Lama. Han är omgiven av världens modigaste människor. Här finns bland annat Desmond Tutu, Maria Teresa Tulu, Bobby Muller och en mängd andra. Oavsett om de verkat i Tibet, Sydafrika, El Salvador, USA, Pakistan, Serbien eller Guatemala har de, trots risken för både fängelsestraff och tortyr, stått upp för sin övertygelse.
Förutom grundläggande politiska och mänskliga rättigheter sveper utställningen över områden som sexslaveri, hedersmord, barnarbete, dödsstraff, våld i hemmet och kvinnlig könsstympning. Tunga ämnen som inte lämnar någon oberörd. Men utställningen är också oerhört hoppfull och visar tydligt den enskilda människans möjlighet att påverka.
– Det här är människor som inte sökt upp eländet, utan bara hamnat i situationer och sedan valt att göra något bra av sina erfarenheter, betonar Andreas.

Han är projektledare för projektet Fatta Mod, som utgår från utställningen. Projektet omfattar också en seminariekväll om mänskliga rättigheter, filmvisning av dramadokumentären The Lady och en lokal variant av utställningen.
– Under sommaren kommer vi att presentera bilder och livsberättelser från asylsökande som bor i Mariannelund just nu. Att lyfta fram hur de ser på mod känns som en bra kombination, säger Andreas.

Projektet finansieras av Länsstyrelsen i Jönköpings län, Eksjö kommun och RFK Center for Justice & Human Rights

Den före detta Betelkyrkan vid Kullagatan har under våren förvandlats till en alldeles utmärkt utställningslokal, med vita tak, väggar och golv.
– Det är en multifunktionell lokal som vi framöver hoppas kunna använda både till andra utställningar och till konserter och konferenser.

För mer information www.fattamod.nu