Wallnäs säljer mer än vanligt

Fler bilder

Normal sett sjunker efterfrågan på konstruktionsvirke på senhösten och Wallnäs Timber ökar då ofta sitt lager vid sågverket i Vallnäs. I år, mitt under brinnande pandemi, ligger försäljningen fortfarande på en hög nivå. ”Man får nypa sig i armen”, jämfört med andra branscher säger vd Ralf Rosberg.

På familjeföretaget Wallnäs Timber AB tillverkas sågade och hyvlade trävaror av gran och furu. Bolagets nisch är bredare dimensioner som i huvudsak används till konstruktionsvirke för väggar och takstolar. 90 procent av produktionen går på export och därför var oron såklart stor när gränser stängdes och länder införde lockdown i våras.

- Vi funderade mycket på vad som skulle hända med vår försäljning och förberedde oss för olika scenarier. Efter bara några veckor visade det ju sig att transporterna av gods kunde hanteras på ett korrekt sätt och fortsätta som vanligt, säger Ralf Rosberg.

- Den enda leveransen som stoppades var ett parti till Kina. I efterhand kom vi överens med kunden att sälja virket till andra kunder, vilket i slutändan blev en bättre affär för oss. 

Infrastrukturen stimuleras
Försäljningsmässigt har bolaget inte drabbats av Coronapandemin, snarare tvärtom. Byggmarknaderna går för högtryck, inte bara i Sverige, utan också i Danmark och Holland, där en stor del av Wallnäs kunder finns.   
- Vi har gynnats av ”do-it-yourself-trenden” samtidigt som våra marknader fortsätter att stimulera infrastrukturen. Det byggs både villor och industrier och efterfrågan på virke har ökat. Den största skillnaden är att det går åt mer än det brukar göra vid den här tiden på året. Normalt har vi en stark försäljning under våren och sommaren och bygger sedan på vårt eget varulager under hösten. Nu säljer vi mer än vanligt och har sänkt vårt lager i stället för att bygga på det. Försäljningen har dalat lite sedan andra halvan av november men vi ser fortfarande att det löper på bra och att vi behåller vår lagersänkning som gjorts under sommaren.

Investeringar genomförda
Den prisökning som det inte var läge att göra i våras har genomförts under hösten och alla interna planerade investeringar har utförts enligt plan, bland annat en modernisering av en torkanläggning och två nya hjullastare för timmerhantering.
Bolaget producerar så mycket man kan och arbetar parallellt med ansökan om att få producera större volymer. En lång process, som startade redan 2019. I väntan på beslut förbereds mindre utvecklingsarbete på anläggningen.

Hemarbete
Som en effekt av de milda vintrarna har bolaget svårt att bli av med biprodukten spån, vilket är förhållandevis små bekymmer i en tid då många branscher befinner sig i total kris. 
-  Man lider med dem som har riktigt stora problem – och som dessutom kanske måste sitta hemma i vardagsrummet  att lösa dem, säger Ralf.   

Han är tillfälligt på kontoret i Vallnäs denna fredagseftermiddag. För stunden helt ensam i den pampiga huvudbyggnaden som är hjärtat i det anrika familjeföretaget. Några kilometer väster om Mariannelund, på koncernens egna marker är det långt från trängsel och fram tills helt nyligen betraktades arbetsplatsen nästan som helt säker. För ett par veckor sedan vidtog bolaget kraftigare åtgärder.     
- Sjukdomen är inpå knutarna. I en liten organisation kan vi drabbas hårt när vi får in smittan, därför lämnar vi nu utrymmet på kontoret till ekonomiavdelningen som har störst behov av att vara på plats. Vi andra jobbar hemifrån.  

Eloge till medarbetarna
Bolaget införde redan i våras besöksförbud, ställde in tjänsteresor begränsade kontakten mellan avdelningarna i produktionen genom att skapa enklare lunchrum på respektive avdelning.

- Det handlar om mönster, nya vanor och beteende och vi måste alla hjälpas åt att påminna varandra. Små saker kan göra stor skillnad. Förutom handsprit har vi exempelvis även ytsprit. Medarbetarna har mött upp på ett fantastiskt sätt och alla gör sitt bästa i denna mycket speciella situation, avslutar Ralf.